Linkbuilding

Beschik jij over een eigen website? Dan heb je ongetwijfeld ook weleens van linkbuilding gehoord. In de basis betekent dit het verkrijgen van links van derde websites die weer verwijzen naar jouw eigen website. Zoekmachines, waaronder Google, zullen mede hierdoor bepalen wat de autoriteit van jouw website is rondom een bepaald onderwerp.

In principe wil Google natuurlijk dat je deze links verzamelt door een informatief artikel te schrijven die mensen graag willen delen. Echter zullen de meeste website-eigenaren zelf op zoek gaan naar links. Zolang je maar kwalitatieve links bij elkaar krijgt is daar ook niets mee aan de hand. Hoe zien zulke kwalitatieve links er nu uit en wanneer kan je een link zien als kwalitatief? In dit uitgebreide artikel nemen wij jou graag meer in de in and outs over linkbuilding. Voor jouw gemak hebben wij hieronder een inhoudsopgave geplaatst. Zo kan je direct navigeren naar de voor jou belangrijke onderwerpen.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het plaatsen van backlinks van website A naar website B. Zoekmachines, waaronder Google, kunnen een website zodoende hoger waarderen in de zoekresultaten. Je verkrijgt daarmee dus links van een andere website en verwijst deze naar je eigen website. Linkbuilding is van grote betekenis als je goed wilt scoren in de zoekmachines, waaronder Google.

Off page optimalisatie zorgt voor circa 45 procent van het algoritme. Wil je graag goed scoren? Dan zal je dus aan de slag moeten. Je kunt zodoende snel topposities behalen.

In dit artikel ga je hier meer over lezen. Hoe kan je nu daadwerkelijk scoren in de zoekmachines via deze methode? Welke stappen moet je ondernemen om jouw website hoog te noteren in Google?

Wat betekent linkbuilding?

Linkbuilding is meer dan alleen het plaatsen van links. Je bouwt aan kwalitatieve links die verwijzen naar jouw website. Echter zijn niet alleen externe links belangrijk. Ook is het belangrijk dat je de andere factoren van SEO meeneemt in jouw werkzaamheden.

Zo is onpage SEO ook een belangrijke factor. Dat houdt in dat je ook interne links aanmaakt op jouw website. Het schrijven van veel content op je eigen website is belangrijk. In je content kan je links verwerken binnen jouw eigen website. Daarmee is dus zowel interne als externe linkbuilding belangrijk.

Zoekmachines, waaronder Google, bepalen de autoriteit rondom jouw website op basis van een linkprofiel en honderden andere factoren. Echter is het linkprofiel een belangrijk aandachtspunt. Zoals eerder vermeld is off page optimalisatie goed voor circa 45 procent van het algoritme.

Linkbuilding mag daarom niet ontbreken in de marketingmix en als je dit goed toepast zal het zorgen voor meer resultaten voor jouw website. In dit artikel stellen wij jou graag op de hoogte van de meest recente technieken.

Kost linkbuilding veel tijd?

Linkbuilding kan veel tijd vergen en het is dus ook een flinke uitdaging als je hier zelf mee aan de slag wilt gaan. Niet alleen het verkrijgen van links kost tijd, maar ook duurt het even voordat je je website hoger in de zoekresultaten ziet. Dit kan zomaar een dag, een paar maanden of een jaar duren afhankelijk van de concurrentie op het zoekwoord waarop je beter gevonden wilt worden. Het is dus een kwestie van geduld, hard werken en niet opgeven.

Linkbuilding resultaat

Hoe weet je of een link van goede kwaliteit is?

Als je wilt starten met linkbuilding is het natuurlijk van groot belang dat je links binnenhaalt die van goede kwaliteit zijn. Het is van belang dat je veel relevante backlinks krijgt. Niet alleen de kwantiteit speelt hierbij een belangrijke rol. Ook de kwaliteit van links is erg belangrijk.

Er zijn meerdere technieken waar je voor kunt kiezen. Zo kan je kiezen voor gastbloggen, een ABC-linkruil, link reclamation of de skycraping-techniek. Het is echter belangrijk dat de links naar jouw website ‘dofollow’ zijn. Een nofollow-link geeft in principe geen waarde door aan jouw website. Het overgrote deel dient daarom dofollow te zijn.

Als je aan de slag wilt met linkbuilding zal je kunnen letten op de volgende zaken: Trustflow, Cititationflow, Dofollow en Nofollow links, Domein Autoriteit (DA en PA worden gemeten door MOZ) en de Spam Score.

De ankertekst van een link

De ankertekst is ook erg belangrijk voor linkbuilding. Dit is de tekst waar de URL op geplaatst wordt. Wil jij graag beter gevonden worden op ‘goedkope stukadoor’? Dan kan je de ankertekst hierop vastleggen. Dit betreft dus het zoekwoord waar je beter op gevonden wilt worden. Het is raadzaam om af te wisselen in de zoekwoorden, zodat Google het niet door heeft dat het alleen maar linkbuilding betreft.

Verband tussen een backlink en een pagina

Een backlink is vooral erg nuttig wanneer er een duidelijk verband is tussen de backlink en de pagina waar deze naar verwijst. Als je beter gevonden wilt worden op ‘goedkope stukadoor’ is het niet raadzaam om te kiezen voor een gastblog op een beauty-website. Je kunt natuurlijk wel een gastartikel plaatsen op een technische website.

Het aantal links op een pagina

Backlinks zijn minder waard wanneer er op een bepaalde pagina ook tientallen andere externe links staan. Indien er maximaal twee tot drie links op een pagina staan zal dit zorgen voor meer linkjuice. Het is natuurlijk nog beter als alleen jouw link op deze pagina staat. Dat is zeker het geval als er nog meer websites zijn die dit doen. Jouw website wordt dan steeds hoger gewaardeerd door Google en andere zoekmachines.

De website waar je links op plaatst

Als je start met linkbuilding wil je natuurlijk goede links verzamelen. Als je een link kunt bemachtigen op een actieve blog is dat zeker een aanrader. Websites die up-to-date worden gehouden zijn van grotere waarde dan een website waar geen nieuwe content op wordt geplaatst. Kies daarom bij voorkeur voor actieve blogs en kijk of je een ABC-linkje kunt ruilen.

Goede content schrijven

Als je goede content schrijft zal je in principe altijd wel backlinks krijgen. Mensen delen graag interessante content op social media. Aanbevelingen doen het bovendien altijd goed. Maak daarom altijd een overzichtelijke website met goede content. Een inhoudsopgave verwerken bij je blogs is ook zeker een aanrader. Mensen kunnen dan direct navigeren naar wat voor hen belangrijk is. Door goede content te schrijven kan je waardevolle backlinks verkrijgen. Zo werk je dus ook aan linkbuilding zonder hier al te veel moeite voor te doen. Onderscheiden van andere websites is dus belangrijk.

Content schrijven

Hoe krijg ik natuurlijke backlinks?

Je kunt natuurlijk ook op een natuurlijke manier backlinks verkrijgen. Als je goede content hebt geschreven zullen mensen dit graag willen delen. Schrijf jij bijvoorbeeld een goed marketingstuk? Dan wordt dit vast en zeker wel gedeeld op LinkedIn. Ook via de onderstaande methodes kan je gemakkelijk links verkrijgen. Een linkbait is bijvoorbeeld een aanrader.

Linkbait

Je kunt ook kiezen voor een zogeheten linkbait. Dat is een natuurlijke manier om extra links te verkrijgen. Je gebruikt je content om mensen naar jouw website te lokken, oftewel de ‘bait’. Dit werkt vooral erg goed als via social media. Mensen zijn hier sneller geneigd om content te delen. Natuurlijk zal je hiervoor wel goede content moeten delen. Iets wat mensen dus écht ook willen delen.

Hoe kan ik een linkbait organiseren?

Er zijn meerdere manieren hoe je een linkbait kunt organiseren. Wil je graag op een natuurlijke manier aan de slag met linkbuilding? Dan kan je een van deze methodes overwegen:

  • Laat mensen iets winnen;
  • Geef iets gratis weg;
  • Speel in op humor;
  • Verberg een gedeelte van je content met een plugin.

Laat mensen iets winnen

Mensen vinden het natuurlijk al fijn als zij iets kunnen winnen. De gedachte alleen al is natuurlijk wel erg fijn. Vaak genoeg kom je like, deel en win acties tegen op social media. Kies daarom voor een mooie prijs en kom je beloftes na. Alleen als je ook daadwerkelijk prijzen weggeeft zullen mensen graag deelnemen aan jouw acties. Dat kan door social proof, oftewel posten dat iemand daadwerkelijk iets gewonnen heeft. Met bewijs.

Geef iets gratis weg

Veel mensen kunnen gratis producten niet weigeren. Je kunt dus ook een gratis e-book, gratis samples of een ander gratis kleinigheidje weggeven. Website-bezoekers zijn zodoende sneller geneigd om iets te delen. Het is altijd goed als mensen jouw website delen op een derde website voor linkbuilding.

Deel humoristische artikelen

Je kunt natuurlijk ook simpelweg humoristische artikelen delen. Vaak vinden mensen het leuk om dit te delen. Of het nu gaat om filmpjes of video’s, eigenlijk doet dit het altijd erg goed.

Verberg een deel van je content met een plugin

Je kunt ook een gedeelte van de content verbergen met een plugin. Anderen zullen jouw bericht dan eerst moeten delen alvorens zij verder kunnen lezen. Als je een interessant artikel hebt geschreven zullen mensen jouw artikel ongetwijfeld wel willen delen.

Kan ik starten met linkbuilding als beginner?

Als je net bent begonnen met jouw eigen website zal je ook actief moeten zijn met linkbuilding. Immers: een nieuw opgestarte website heeft nog geen autoriteit en zal dus externe links nodig zijn. Kan je starten met linkbuilding als beginner? Dat kan zeker. Hieronder lees je een overzicht met meest gemakkelijke methodes waar je mee kunt beginnen.

Hoe kan ik zelf meer backlinks genereren?

Wil je graag zelf meer backlinks genereren? Dan kan je een van de onderstaande methodes proberen. Uiteraard is een goede mix van deze links een verstandig idee. Hieronder volgt het overzicht met de mogelijkheden waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Social media

Wil je graag snel scoren met linkbuilding? Social media is een goede manier om backlinks te realiseren. Je kunt hiervoor een pagina aanmaken op het platform. Er zijn meerdere profielen waar je uit kunt kiezen, waaronder Facebook, Twitter, YouTube en Instagram. De zoekmachines nemen de activiteiten van jouw social media mee. Het kan sowieso geen kwaad om dit aan te maken, want met social media kan jij je business goed promoten.

Social media

Forums

Er zijn ook veel verschillende forums waar je actief kunt zijn. Je kunt kennis delen met anderen en zo nu en dan een link plaatsen. Doe dit echter niet te opzichtig en verstrek alleen relevante content. Als je steeds maar links plaatst zal je mogelijk worden beschouwd als een spammer.

Ruilen

Je kunt natuurlijk ook simpelweg een linkje ruilen met een andere website-beheerder. Heb jij een relevant artikel op jouw website geplaatst waar je link in kunt verwerken van een andere website? Dan kan je deze mogelijk ruilen met een andere website. Zij kunnen dan een artikel schrijven en dit linken naar jouw website.

Je kunt ook kiezen voor een ABC-linkruil. In het geval van een ABC-linkruil gaat het er vooral om dat twee websites niet naar elkaar linken. De ene partij heeft een website en de andere partij heeft er twee. De verschillende websites behandelen hetzelfde onderwerp en zijn daarom relevant voor elkaar. Website A linkt naar website B, website B naar website C en website C naar website A.

Sponsor

Je kunt natuurlijk ook een goed doel of een evenement sponsoren. In ruil voor sponsoring kan je vaak ook een linkje verwachten. Ook zal je vast een banner krijgen op de website. Bovendien is het ook nog eens goed voor je imago, dus waarom niet?

Wat is gastbloggen?

Als je wilt kan je ook content op derde websites plaatsen. Je kunt een artikel schrijven voor die website en daar een of twee links in verwerken. Je kunt bijvoorbeeld een link naar Wikipedia plaatsen en een link naar jouw eigen website. Zo lijkt het voor Google niet of het allemaal zo bedoeld is, maar kan jij wel genieten van een backlink. Dat is een mooie manier van linkbuilding.

Wat moet ik niet doen tijdens linkbuilding?

Er zijn ook een aantal dingen die je vooral niet moet doen. Het verkrijgen van links met een spam-reputatie zullen jouw website alleen maar pijn gaan doen. Ook is het niet raadzaam om ineens 1.000 nieuwe links te kopen naar je website. Dat zal Google alleen maar bestraffen. Het algoritme kent daar zijn trucjes voor. Linkbuilding kan eenvoudig zijn, maar er zitten dus ook wat haken en ogen aan.

Hoe werkt interne linkbuilding?

Ook interne links tellen mee voor jouw linkprofiel. Interne links vormen een onderdeel van jouw linkbuilding strategie. Met interne links kan je je bezoekers doorverwijzen naar een andere pagina op je website. Je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar je contactpagina of je pagina met tarieven. Een interne linkstructuur heeft een positieve invloed op je ranking.

Kan ik linkbuilding uitbesteden?

Wil je, ondanks de bovenstaande tips, linkbuilding toch liever uitbesteden? Dan kan dat natuurlijk ook. Ook wij realiseren ons dat linkbuilding ontzettend veel tijd in beslag neemt en dat je liever met iets anders bezig bent. Voor ons is dit een dagelijkse kost en daarom helpen wij jou ook graag verder.

Increasy beschikt over een ontzettend groot netwerk waarbij je keuze uit hebt talloze kwalitatieve links. Bekijk hiervoor onze linkbuilding pakketten of neem vrijblijvend contact met ons op.

Droom jij van een positie hoger in Google, maar staat jouw website nu op de tweede, derde of zelfs vierde pagina van de zoekmachine? Dan kun je investeren in linkbuilding om de positie van jouw website te verbeteren en de linkbuilding uitbesteden aan Increasy. Een positie op de eerste pagina zorgt voor veel meer bezoekers naar jouw website dus ook voor meer omzet!

Voordelig hoger in Google?
Kennismakingspakket: 20 links voor maar 195 euro!

Large
895,-
80 links
incl. 8 blogartikelen
4-6 zoekwoorden
Live rapportage
Iedere maand opzegbaar
Ranking-rapportage
 
Medium
495,-
40 links
incl. 4 blogartikelen
2-4 zoekwoorden
Live rapportage
Iedere maand opzegbaar
Ranking-rapportage
 
Small
295,-
25 links
1-2 zoekwoorden
Live rapportage
Iedere maand opzegbaar
Ranking-rapportage
 
 

Hoger in Google met kwalitatieve linkbuilding

Er zijn diverse manieren om jouw website hoger in de zoekresultaten van Google te krijgen. Zo kun je investeren in de SEO optimalisatie van jouw website, maar is het ook mogelijk om linkbuilding in te zetten voor een betere positie voor je website.

Linkbuilding betreft het verzamelen van relevante links naar jouw website, zodat de website beter beoordeeld wordt door Google. Deze zoekmachine heeft namelijk een voorkeur voor websites waar veel naar gelinkt wordt van (interessante) externe websites, waardoor deze websites hoger in de zoekresultaten komen. Door relevante links te verzamelen naar de website, kan de positie op de tweede pagina van Google zomaar veranderen in een positie op de eerste pagina.

Effectieve aanpak met altijd resultaat

Wij hebben inmiddels al meer dan 8 jaar ervaring met linkbuilding en SEO. Zo weten wij precies wat wel en niet werkt om jouw website hoger in Google te krijgen. Wat in 2014 prima werkte is vandaag de dag al lang achterhaald. De belangrijkste zaken waar wij op letten tijdens de linkbuilding:

  • Relevantie
  • Kwaliteit
  • Variatie

Zo plaatsen wij altijd op relevante websites, nauw verwant aan het onderwerp van de site van de klant. Hoe dichter bij het thema, des te beter.

Hierbij letten wij op de kwaliteit, de sites zullen aan een minimale DA (Domain Authority, gemeten door MOZ) en TF (Trust Flow, gemeten door Majestic SEO) moeten voldoen.

En om een gezond en gevarieerd linkprofiel te krijgen plaatsen wij voornamelijk op websites (partnerpagina of blogs), maar ook op sterkere startpagina’s zoals thema’s van Startpagina.nl en Startkabel.nl. Zo nu en dan een ‘local citation’ op een bedrijvengids plaatsen we ook. Dit is zeer effectief gebleken.

Met variatie doelen we ook op het gebruik van anchor-teksten. Niet telkens het exact match keyword, maar ook variatie met extra woorden en branded keywords voor een mooie mix.

Linkbuilding uitbesteden: effectief en eenvoudig

Linkbuilding lijkt gemakkelijk, maar dit is toch lastiger dan het lijkt. Zo is niet de kwantiteit van de links belangrijk voor Google, maar is het vooral belangrijk dat er kwalitatieve links naar jouw website verzameld worden. Increasy weet precies welke links goed beoordeeld worden door Google en doet er alles aan om de juiste links voor jouw website te verzamelen. Dus wanneer je linkbuilding uitbesteed aan Increasy, dan profiteer je van de beste resultaten zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Zo kom je op de eerste pagina van Google terecht, zonder dat je hier tijd, energie en moeite in hoeft te steken.

Linkbuilding uitbesten aan increasy

Linkbuilding uitbesteden? Neem contact op met Increasy

Heb je vragen over linkbuilding of het verzamelen van links voor jouw zakelijke website of webshop? Neem dan contact met ons op, want wij helpen je graag door jouw vragen te beantwoorden. Wil je direct een afspraak maken met Increasy, zodat jouw website hoger in Google komt te staan? Dan kun je ook contact met ons opnemen, zodat we een eerste afspraak in kunnen plannen voor de linkbuilding van jouw website.

Linkbuilding voor marketingbureaus

Bied je zelf linkbuilding of SEO diensten aan jouw klanten en heb je soms tijd te kort? Kies dan voordelig voor white label linkbuilding en SEO via Increasy. Wij nemen jouw werk graag uit handen en gaan voordelig aan de slag zodat jij jouw klanten tevreden kunt houden door ze de kwaliteit te blijven bieden die ze gewend zijn.

Zelf aan de slag met linkbuilding en SEO?

Mocht je liever zelf aan de slag gaan met SEO en linkbuilding, dan hebben we goed nieuws. We kunnen in samenwerking met IMU een gratis e-book aanbieden: Winnen met SEO. Deze is hier te downloaden.