Geld verdienen met affiliate marketing in 2023

17 maart 2023

Geld verdienen met affiliate marketing, wat is het precies en hoe kun je zelf met deze methode beginnen? Het zijn vragen die steeds vaker gesteld worden omdat affiliate marketing de laatste jaren enorm gegroeid is.

In dit artikel vind je alles wat je moet weten en nodig hebt om zelf ook als affiliate aan de slag te gaan.

Wil je direct zelf aan de slag? Bij deze aanbieders leer de hoe je zelf succes behaalt met jouw affiliate site:

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is zowel een verdien- als marketingmodel. Er zijn ten minste 2 partijen bij betrokken maar in de meeste gevallen is er ook een 3e partij betrokken:

 1. De affiliate
 2. De adverteerder
 3. Het affiliate netwerk

Voor de affiliate (ook wel publisher genoemd) is affiliate marketing een verdienmodel. Als affiliate promoot je de producten van de adverteerder(s). Bij elke succesvolle verkoop die je aanbrengt ontvang je als affiliate een commissie. Dit kost de klant niets extra en word betaald van de winst die de adverteerder maakt.

Voor de adverteerder (ook wel verkoper genoemd) is affiliate marketing een marketingmodel. De adverteerder zet affiliates in om meer verkopen te genereren voor producten of diensten. Pas wanneer een verkoop is gegenereerd hoeft de adverteerder een commissie te betalen aan de publisher.

Dit maakt affiliate marketing een transparant en eerlijk model voor beide partijen. De affiliate word betaald naar zijn/haar prestaties en de adverteerder hoeft pas kosten te maken wanneer deze ook daadwerkelijk inkomsten dankzij een affiliate heeft.

De derde partij, het affiliate netwerk, treed op als tussenpersoon tussen affiliates en adverteerders. Alhoewel veel bedrijven een eigen affiliate programma draaien gebruiken verreweg de meesten een affiliate netwerk.

Affiliate netwerken hebben honderden tot duizenden aangesloten affiliates en kunnen een campagne meestal direct van traffic en sales voorzien. Het affiliate netwerk draait tevens de software en techniek om alle verkopen en commissies te meten en aan de juiste partijen toe te kennen. Ook de communicatie met affiliates en het uitbetalen van verdiende commissies loopt via deze netwerken.

Affiliate Marketing Domination cursus

Hoe werkt affiliate marketing?

Met affiliate marketing promoot je dus producten van anderen. Dit doe je door gebruik te maken van unieke en persoonlijke affiliate links. Dit doe je via je eigen unieke affiliate links.

Zolang je mensen via jouw unieke link naar een webshop kunt sturen is het geschikt voor affiliate marketing. In de meeste gevallen doe je dit via een eigen website of blog. Maar ook social media is hier een geschikt kanaal voor.

Het werkt als volgt:

 1. Je promoot een bepaald product welke aansluit op jouw doelgroep
 2. Je verwijst je bezoekers, lezers of volgers door naar de partij die dit product verkoopt via je eigen unieke link
 3. Voor elke bezoeker die een aankoop doet ontvang jij een commissie (dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van het verkoopbedrag)

In 9 van de 10 gevallen worden affiliate verkopen via cookies bijgehouden. Deze cookies hebben een beperkte ‘houdbaarheidsdatum’ – oftewel een beperkte tijd dat deze blijven staan en sales gemeten worden. Meestal is dit 30 dagen; iemand hoeft dus niet direct na het klikken op jouw link een aankoop te doen.

Voordelen van affiliate marketing

Affiliate marketing heeft veel voordelen ten opzichte van andere verdienmodellen. Het is niet voor niets een super populair verdienmodel wat nog steeds groeit qua populariteit.

1. Lage instapdrempel

Starten met affiliate marketing is vrij makkelijk en het heeft een lage instapdrempel. Je hoeft qua kosten alleen te investeren in een domeinnaam met webhosting. Optioneel kun je ervoor kiezen om de content van je website te laten schrijven maar dit kun je in het begin ook zelf doen.

Nadat je domeinnaam is geregistreerd hoef je slechts een CMS zoals WordPress te installeren en je kunt beginnen met content publiceren en affiliate links plaatsen.

2. Je hebt veel vrijheid

Jouw affiliate website is jouw project. Jij bepaald hoe je deze website opbouwt en wat er wel en juist niet op komt. Je hoeft hier aan niemand verantwoording voor af te leggen.

Daarnaast bepaal je wanneer je aan jouw site werkt. Heb je er een keer geen zin in dan kun je het uitstellen zonder je schuldig te voelen of gedoe te krijgen.

3. Het is schaalbaar

Affiliate marketing is schaalbaar waardoor je niet snel tegen een inkomstendrempel aanloopt. Als je affiliate website lekker loopt kun je uitbreiden naar een tweede website en die ook succesvol maken. En daarna de derde, vierde etc..

4. Het is een passief verdienmodel

Met affiliate marketing kun je passief geld verdienen. Natuurlijk moet je er tijd en moeite in stoppen en ervoor werken, maar als je werk gedaan is kan het passief geld voor je gaan opleveren.

Want je website is tenslotte 24/7 online en bereikbaar voor anderen. Dus levert deze je ook (eigenlijk meestal) geld op wanneer je wat anders aan het doen bent.

5. Je hoeft geen klantenservice te doen

Online geld verdienen kan op veel manieren. Meestal moet je zelf een product of dienst hebben welke je kunt verkopen. En bij een product met klanten komt klantenservice kijken, niet de leukste baan van de wereld.

Met affiliate marketing hoef je zelf geen klantenservice te verrichten. Dat is de taak van de verkoper en dat is dus een groot pluspunt. Klantenservice is niet altijd even leuk en kan ook een tijdrovende klus zijn.

6. Geen productvoorraad nodig

Als affiliate hoef je zelf geen producten in te kopen en op te slaan. Dit is het werk van de adverteerder die je promoot.

7. Je hoeft ook geen producten te verzenden

Naast het inkopen en opslaan hoef je dus ook zelf niets te versturen naar klanten. Jouw taak is simpelweg de klant en verkoper samenbrengen.

Nadelen van affiliate marketing

Naast voordelen heeft ook affiliate marketing zijn nadelen. Toch vinden wij dat de voordelen ruimschoots tegen deze nadelen opwegen. Hieronder lees je de 3 grootste nadelen aan affiliate marketing.

1. Het kan even duren voor je geld gaat verdienen

Wanneer je begint met affiliate marketing kan het even duren voor je jouw eerste geld gaat verdienen. Het heeft tijd nodig voor een website op dagelijkse basis bezoekers ontvangt.

Deze tijd kan enkele weken tot enkele maanden zijn, op voorhand is dat lastig te bepalen.

Wil je vrijwel direct geld verdienen als affiliate dan is betaalde traffic zoals Google Ads en Facebook Ads een optie.

2. Je werkt vaak alleen

Als affiliate werk je meestal alleen aan je project(en). Dat geeft je dus een berg vrijheid maar kan op den duur saai en eentonig worden. Waardoor je het risico loopt dat je jouw motivatie verliest.

3. Je bent afhankelijk van anderen voor je inkomsten

Omdat je producten en diensten van anderen promoot kan dit een handicap zijn. Wat als de adverteerder die jij met succes promoot besluit te stoppen met affiliates? Als je geen goed alternatief hebt zakken je inkomsten of ze drogen op. Dit is naar onze mening een van de grootste nadelen aan affiliate marketing.

Affiliate netwerken

Affiliate netwerken zijn verzamelpunten voor affiliates en adverteerders. Hier wordt vraag en aanbod samengebracht. Zij verzorgen tevens de techniek zodat alle sales gemeten worden en aan de juiste affiliates toegekend worden.

Bij de meeste affiliate netwerken vind je honderden aangesloten adverteerders. Als je als affiliate aangemeld bent kun je jouw site(s) aanmelden bij de adverteerders die jij wil promoten. Hierna kun je gebruik maken van hun promotiemateriaal en aanbod.

Soms is er eerst een goedkeuring van de adverteerder nodig om hun product te mogen promoten.

De belangrijkste affiliate netwerken

In Nederland zijn tientallen affiliate netwerken actief. Als je net begint is het belangrijk om in ieder geval een account bij de grootste netwerken te hebben zodat je gelijk een breed aanbod aan adverteerders hebt om te promoten.

1. Daisycon

Het bekendste netwerk in Nederland met een breed aanbod aan adverteerders in tientallen niches. Daisycon heeft ook handige widgets voor automatische vergelijkers op je website.

Aanmelden bij Daisycon

2. Tradetracker

Dit is een van de grootste netwerken ter wereld en onmisbaar voor veel affiliates. Met honderden adverteerders in tientallen niches heb je hier altijd een programma wat je kunt promoten.

Aanmelden bij TradeTracker

Lees hier ons uitgebreide artikel over TradeTracker.

3. Awin

Awin, bij veel mensen wellicht nog bekend onder de naam ‘Zanox’, is een zeer populaire affiliatepartij. Er zijn verscheidene A-merken aangesloten bij Awin, waaronder T-Mobile, Fashionchick, Sanoma, Centraal Beheer en de Vergelijkgroep.

Aanmelden bij Awin

4. Tradedoubler

Opgericht in 1999 en een van de eerste affiliate netwerken. Hier heb je een divers aanbod aan adverteerders waaronder veel grote merken zoals Disney en Microsoft.

Aanmelden bij Tradedoubler

5. PayPro

PayPro is een affiliate netwerk waar vooral digitale producten gepromoot kunnen worden. Denk aan ebooks, online trainingen en cursussen. Het voordeel aan deze producten zijn de hoge commissies, meestal tussen de 40% en 70% van de verkoopprijs.

Aanmelden bij Paypro

beginnen met affiliate marketing

Beginnen met affiliate marketing

Beginnen met affiliate marketing is dus eigenlijk vrij simpel. Maak het niet te moeilijk voor jezelf en hou het bij de kern. De volgende 4 stappen zijn op dit moment het belangrijkste:

 1. Kies een niche/onderwerp voor je website, bijvoorbeeld ‘honden’
 2. Bedenk een mooie domeinnaam en registreer deze samen met een webhosting pakket
 3. Installeer een CMS zoals WordPress voor het beheren van je site
 4. Begin met het publiceren van content
 5. Selecteer de adverteerders & producten die je wilt promoten
 6. Herhaal stap 5 zodat je website blijft groeien

1. Kies een niche/onderwerp voor je website

De beste affiliate sites zijn gericht op een specifieke niche/markt. Kies een onderwerp wat dicht bij jezelf ligt, zo blijf je gemotiveerd om eraan te blijven werken en is het makkelijker content creëren.

Zo’n niche kan werkelijk alles zijn..

Kun je goed met honden omgaan? Dan kun je een website met tips & tricks voor honden eigenaren starten. Ben je een fanatiek voetballer? Deel jouw tips met andere voetballers en welke voetbal spullen onmisbaar zijn voor een beter spel. Of ben je helemaal weg van die ene vakantiebestemming waar je geweest bent? Start een site over die plaats of regio en deel de beste bezienswaardigheden, hotels en andere uitjes en tips voor een vakantie hiernaartoe.

2. Bedenk een domeinnaam & registreer deze met webhosting

Als je weet wat je onderwerp word kun je een mooie passende domeinnaam bedenken. Controleer of de door jouw bedachte naam vrij is en registreer deze samen met een hostingpakket.

Hosting is een belangrijk onderdeel van het succes van je site. Trage webhosting saboteert jouw succes, kies dus altijd voor een snelle webhoster met goede klantenservice. Wij raden dit bedrijf hiervoor aan.

De kosten voor een domeinnaam en webhosting zijn gemiddeld 40 euro per jaar. Dit kan nog iets goedkoper maar dan loop je het risico dat je kiest voor een hoster met mindere kwaliteit.

3. Installeer een CMS zoals WordPress

Een CMS is een Content Management System. Hiermee beheer je jouw website. De meeste websites gebruiken hiervoor WordPress wat gratis is en in een paar klikken geinstalleerd kan worden op je hosting.

Met WordPress kun je alles van je website beheren. Kies een goed, duidelijk thema zonder poespas en start daarna met het publiceren van je content.

4. Begin met het publiceren van content

Content is waar het om draait met affiliate marketing. Door goede behulpzame content te publiceren komen bezoekers vanzelf bij jou uit. Je website zal beter ranken in Google (= gratis bezoekers) en daarnaast ook commissies opleveren.

Zorg dat je hier een ritme in krijgt, bijvoorbeeld 1 artikel per week.

5. Selecteer de adverteerders & producten die je wilt promoten

Afhankelijk van de niche die je kiest kun je bepalen welke adverteerders en producten je wilt promoten. Als je een website over voetbal start heeft het geen zin vliegtickets naar Spanje te promoten.

Je kiest dan voor adverteerders die iets met voetbal te maken hebben, zoals webshops voor voetbalspullen, voetbaltickets en meer.

Tip: Onmisbaar voor iedere affiliate website is deze handige plugin van Affiliate Held.

affiliate marketing succes

5 handige tips voor succes met affiliate marketing

De volgende 5 tips zijn belangrijk voor je succes met affiliate marketing. Als je hiermee begint is het goed om te weten waar je op moet focussen zodat je kunt voorkomen dat je in één of meerdere van de valkuilen stapt.

1. Consistentie is key

Consistent zijn is belangrijk voor je succes als affiliate. Probeer je website dus minstens 1x per week van nieuwe content te voorzien in plaats van om de zoveel weken.

2. Deel waarde met je bezoekers

Gewoon lukraak content publiceren en wat affiliate links erin plaatsen gaat niet werken. Je zult af en toe vast een commissie verdienen maar dit is geen methode voor succes.

Wees behulpzaam in je content en bied waarde aan je lezers. Geef een oplossing voor een probleem of vraag. Door een product aan te wijzen als de oplossing trigger je jouw lezer tot aankoop over te gaan.

3. Focus je op content, content en nog meer content

Vergeet de randzaken zoals je logo, kleuren en meer. Content is waar het om draait bij affiliate marketing. Focus je hier dan ook volledig op en richt je later op randzaken.

4. Maak eerst 1 website succesvol voor je een 2e begint

Het is verleidelijk om meerdere websites naast elkaar te runnen. Doe dit echter pas als je eerste website al geld verdiend. Zo weet je wat je goed hebt gedaan en wat niet. Als je te snel met een 2e website begint loop je het risico fouten te herhalen op beide websites.

5. Bouw een band op met de adverteerders die je promoot

Door een band op te bouwen met de adverteerders die je promoot heb je een groot voordeel ten opzichte van affiliates die dat niet doen. Doe je dit niet dan ben je ‘gewoon’ één van alle affiliates en heb je minder gunfactor bij adverteerders.

Conclusie

Affiliate marketing is dus een geweldig verdienmodel en zeker de moeite om mee te beginnen als je ook online geld wil verdienen. Wil je alle ins- en outs van affiliate marketing snel onder de knie hebben? Dan is de Affiliate Marketing Revolutie een handige training mét community waar je zeker onderdeel van wil zijn.

Een nieuwe cursus waarbij je de fijne kneepjes leert van het affiliate vak is Succesvol met Affiliate Marketing van Nicole van Roekel. Ontvang tijdelijk 10% korting met de code succesmetaffiliatemarketing10. Klik hier om naar de cursus te gaan.